Sıvı Diz Protezi Nedir? (Hidrojel Tedavisi Nedir?)
   Diz kireçlenmesinde ameliyatsız poliakrilamid hidrojel (İPAAG) uygulanması işlemine, sıvı diz protezi diyoruz. Bu uygulama son 20 yıldır yapılan uzun çalışmalar ile ortaya çıkan, çok verimli ve işlevli bir tedavi yöntemidir. 
   Diğer enjeksiyonlardan en büyük farkı ise, tek seferlik bir uygulama olup, ömür boyu kalıcı etki göstermesidir. Bu sayede periyodik aralıklar halinde enjeksiyon olma durumu ortadan kalkmaktadır.
   Kireçlenme, zamanla kıkırdak dokunun kaybı ile vücudun ürettiği eklem sıvısının yetmemesi sonucu, özellikle orta yaş ve üzerinde gördüğümüz bir eklem rahatsızlığıdır. Bu hastaların en çok şikayet ettiği durum, eklem ağrılarıdır. 
   Sıvı diz protezi sayesinde eklem ağrısı sorunu ortadan kaldırılarak hastaların ağrısız, rahat bir günlük yaşam geçirmeleri amaçlanmaktadır. 

Enjekte edilen madde sinovya zarında iltihap hücrelerini örterek iltihaplanmayı azaltır ve böylece eklemdeki ağrı ve şişliği azaltır. İnflamatuar döngüyü kesen fiziksel bir bariyer sağlar. Uygulamadan 4 hafta sonrasında sinovyal zar ile tamamen bütünleşir ve iç eklem kapsülünü destekler. Eklem içerisinde şok absorbe edici bir vazife görür.

Uygulama Şekli
Uygulama genel anestezi gerektirmeden, hastane ortamına gerek kalmadan muayenehane yada poliklinik şartlarında yaklaşık 5-10 dk içerisinde eklem içerisine hidrojel maddesinin enjeksiyonu işlemidir. Kliniğimizde bu işlem ultrason eşliğinde yapılmaktadır.Hastalarımız uygulamadan sonra yürüyerek günlük hayatlarına dönmektedirler. Uygulama sırasında minimal bir ağrı olmaktadır. Uygulamadan sonra 2-3 gün üzerine çok yük verilmemesi önerilmektedir. Tedavinin etkileri 1. Aydan itibaren görülmekle beraber en iyi sonuçlar 3. Ayda görülmektedir. Yıllar süren kalıcılık sağlamaktadır.

Kimler Sıvı Diz Protezi İçin Doğru adaydır?

-Özellikle ameliyat önerilen evre 4 diz kireçlenmesi olan hastalar;

  • Daha önceden dizine yapılan uygulamalardan çok fayda görmemiş , ağrı ve kısıtlılık şikayeti olan evre 2-3 diz kireçlenmesi olan hastalar

Yan Etkileri Nelerdir?

Tüm eklem içi uygulamalarda olabildiği gibi enjeksiyon bölgesinde ağrı, kızarıklık ve şişlik hastaların bir bölümünde görülebilmektedir. Bunların dışında belirgin bir yan etki beklenmemektedir.

Kimler İçin Uygun Değildir?

-Enjeksiyon bölgesinde aktif bir deri hastalığı yada enfeksiyon varlığı
-Hasta son 6 ay içerisinde diz artroskopisi geçirmişse
-Hastanın 3 ay içerisinde aynı dizine hyalunarik asit tedavisi uygulanmışsa
-Hastada enfeksiyon hali mevcutsa
-Hemofili hastaları ve kontrolsüz anti-koagulan kullanan hastalarda